Arıtma Kumu

Arıtma Kumu
  • Yekta Kuvars Kum
  • 30 Ekim 2011

Arıtma Kumu

Arıtma Kumu üretim aşamasında suyu, yıkama, soğutma, seyreltme veya hammadde olarak kullanılmaktadır. Tüm bu kullanımlarda üretimdeki belirli standartları sağlayabilmek amacıyla suyun arıtılmasına ihtiyaç duyulur. Ham su kaynağının karakteristik özelliğine bağlı olarak arıtma prosesine karar verilir. Zaman zaman suyun analiz değerine göre, arıtılmak istenen parametreye özel filtrasyon sistemleri tercih edilir.

Arıtma Kumu Neden Kullanılır?

Suda bulanıklığa neden olan askıda katı madde,silis kum,silis çakıl,kuvars kum vb. kirteticilerin uzaklaştırılması amacıyla kum filtre sistemleri kullanılmaktadır. Proses ve içme suları ön arıtma sistemi olarak, atık su arıtma sistemlerinden çıkan arıtılmış suyun ise bulanıklığının giderilmesinde kullanılırlar.

Arıtma kumu içme suyu arıtmalarında kullanılan silis kum ,silis çakıl,kuvars kum ,kuvars çakıllarıdır. Su içerisindeki tortu, bulanıklık ve partikülleri arındırmada kullanılır. Atık su ve ev içme suyu arıtma sistemlerinde suyun debisine göre kuvars kum ve çakılı ölçüleri değişir. Sulara karışmış zararlı mikroorganizmalar ve bakteriler için ayrıca klor, alüminyum sülfat, aktir karbon, demir 3 klorür,antrasit gibi kimyasalları süzebilir.

“Arıtma kumu doğal kuvars kumlarından yıkama ve eleme işlemlerinden sonra TS EN 12904 standartlarına uygun olarak üretilir ve istenen ebatlarda sınıflandırılır. Arıtma kumları olarak kullanılan kuvars kumları asit deneylerinde çözünmez ve kütle kaybına uğramaz.”

Arıtma Kumu Nerelerde Kullanılır?

Silis kum ,silis çakıl, kuvars kum, kuvars çakılları, Filtre kum ve çakılları başlıca içme suyu arıtma tesisleri,atıksu arıtma tesisleri, kazan filtreler ve yüzme havuzlarında kullanılmaktadır.

Arıtma Kumu Nasıl Kullanılır?

İçme suyu arıtma tesislerinde hızlı ve yavaş kum (silis-kuvars) filtre sistemleri mevcuttur. Hızlı kum filtrelerinde genelde 0,8-1,2 mm filtre kumu aralığında nozullu ve ters yıkama sistemi ile çalışır. Yavaş kum filtrelerinde 15-25 mm filtre çakılı ve 5-15 mm filtre çakılı ile yataklama yapılır. Üzerine 3-5 mm ve 1-3 mm çakıl konulur. En üst tabaka ise 0,3 -0,5 mm aralığında yaklaşık 1 metre yüksekliğinde filtre kumu konulur. Yavaş filtrelerde su akış debisi düşüktür. Suyun kimyasal yapısı ve kirlilik oranına göre yavaş veya hızlı kum filtre seçimleri yapılabilir. Bazen üst tabaka filtre kumu ölçüleri 0,4-0,8 mm ve 0,6-1 mm veya belirlenen alternatip ölçü aralığında olabilir. Silis kumu veya kuvars kumu kullanılması filtrasyonun verimlilğini etkilemeyecektir. Kuvars Kum minerali ve silis kum minerali aynı özelikleri göstermektedir.