SiO2 bilinen ve en yaygın rastlanan minerallerden biridir. Kuvars kumu, kuvarsca zengin magmatik, metamorfik kayaçların ayrışması sonucu oluşur. 2 mm'den küçük kuvars (SiO2) tanecikleridir.Kuvars kumu, hem fiziksel hem de kimyasal hava koşullarına dayanıklı olduğu için en önemli minerallerden oluşur .Doğada saf olarak bulundukları gibi karışım olarak da bulunabilirler.
Kuvars Kumu Ana Kullanım Alanları ; cam ve döküm sanayileri olup inşaat sanayinde, yapı kimyasallarında, boya sektöründe, aşındırıcıların üretiminde, metallurji, deterjan, plastik, lastik, seramik sanayilerinde, epoksi işlemlerinde, petrol, havuz ve su arıtma gibi çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.
Kuvars Kumun özellikleri ; Kuvars kumları oluşumları açısından ikiye ayrılırlar. Birincisi allokton oluşum dediğimiz, kuvarsca zengin magmatik ve metamorfik kayaçların ayrışması sonucu serbest kalan kuvarsların taşınarak, killi gevşek bir çimento ile istiflenmesinden oluşur. İkincisi otokton oluşumdur. Bunlar silisçe zengin kayaçların bir faylanma veya metamorfizmanın etkisiyle yerinde ayrışmasıyla meydana gelir. Bu tip kuvars kumları allokton oluşuma göre daha az impürite içerir. Her sıcaklık değerinde oluşabilmesi ve dünya üzerinde yaygın olarak bulunmasıyla, alternatiflerine göre daha düşük maliyetlidir.
Cam üretiminde : hammadde olarak, Silika tuğla üretiminde : dayanıklı madde olarak, Curuf yapıcı olarak : kuvars kumu, Silikon ve ferro silikon üretiminde : kuvars kumu, Gaz beton üretiminde : kuvars kumu, pres tuğla yapımında : Kuvars kumu, Frit ve Sır üretiminde : kuvars kumu, Seramik çamurunda : kuvars kumu kullanılır.
Kuvars Kumu Nerede Kullanılır: